[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » . » Видатні діячі нашого міста » Юрій Іващенко (.)
Юрій Іващенко
bestДата: Нд, 02.03.2008, 10:10 | Сообщение # 1
втрата)
Группа: Користувачі
Сообщений: 9
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Малу планету Сонячної системи N117240 вперше побачили в телескоп приватної обсерваторії в райцентрі Андрушівка на Житомирщині 19 вересня 2004 року. Днями Міжнародна астрономічна спілка присвоїла цьому небесному тілу ім’я українського обласного центру — Житомира.

Спочатку малу планету N117240 думали назвати на честь академіка Сергія Корольова. Він народився в Житомирі 1907 року, і його столітній ювілей відзначатимуть 12 січня.

— Нам приємно було б дати планеті ім’я ”Корольов”, але така вже існує, — розповідає власник Андрушівської астрономічної обсерваторії 45-річний Юрій Іващенко.

Космічний Житомир — це кам’яна брила діаметром 2 км, яка здійснює один оберт навколо Сонця за 4,3 року і ніколи не наблизиться до Землі на небезпечну відстань. Міститься у поясі астероїдів між орбітами Марса та Юпітера.

Астрономічна обсерваторія у райцентрі Андрушівці на Житомирщині — основний туристичний об’єкт містечка. Її заснував 12 квітня 2001 року уродженець райцентру Юрій Іващенко.

— Напевно, це доля, — розповідає він ”ГПУ”, усміхаючись. — Я народився у день польоту Юрія Гагаріна, 12 квітня 1961 року. Тому і Юрієм назвали. Мати викладала у школі фізику й астрономію, часто розповідала мені про зірки, сузір’я та походження їхніх назв. Років у десять я зрозумів, що буду астрономом.
У світі приватні обсерваторії — не дивина. В Україні ж Андрушівська є єдиною, що була побудована та працює без державної підтримки.

— Коли розпався Радянський Союз, мені довелося залишити роботу у Головній астрономічній обсерваторії в Києві і шукати себе в комерції, — розповідає Юрій Іващенко. — Я почав добре заробляти, але зоряного неба не вистачало. Єдиною розрадою були регулярні виїзди на астрономічні симпозіуми. Під час одного з них, 1997-го у Венеції, я вирішив, що збудую власну обсерваторію.

Іващенку пощастило — йому дістався новий німецький телескоп, який ще за Радянського Союзу замовила Головна обсерваторія.

— Директор віддав його мені із радістю, бо обладнання просто псувалося під відкритим небом, — каже Іващенко. — То був єдиний внесок держави у Андрушівську обсерваторію, все решта зроблено власним коштом.

Торік обсерваторія виявила найбільше малих планет серед усіх європейських дослідників космосу. На її рахунку вже 51 небесне тіло.

— Ми не тільки робимо відкриття, а й готуємо науковців, — веде далі Юрій Іващенко. — Кандидатську роботу Олега Геращенка, написану в Андрушівці, хвалили провідні астрономи Європи.

Юрій Іващенко й далі працює в Києві дилером ”Ніссан Моторс Україна”. До Андрушівки приїжджає на вихідні.

Матеріал взятий з http://gpu.ua/

 
geep2002Дата: Сб, 12.02.2011, 13:10 | Сообщение # 2
Новачок
Группа: Користувачі
Сообщений: 6
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
dry

Додано (12.02.2011, 14:10)
---------------------------------------------
Ніколи нечув про нього

Сообщение отредактировал geep2002 - Пн, 29.09.2008, 12:53
 
Форум » . » Видатні діячі нашого міста » Юрій Іващенко (.)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: